Ce este protecția mediului înconjurător?
Mediul înconjurător cuprinde tot ceea ce este natural pe planetă. Vegetație, faună, relief, resurse naturale, climă, atmosferă, toate organismele vii și ecosistemele constituie mediul înconjurător.
În condițiile în care tot ce trăiește și evoluează pe glob depinde în mod direct de mediul înconjurător, protecția acestuia este primordială pentru supraviețuirea și pentru starea de sănătate a tuturor locuitorilor Pământului.
Protecția mediului este, așadar, necesară și constă în măsurile și acțiunile prin care protejăm mediul natural, conservând resursele naturale și diminuând poluarea atât cât se poate.
Educația ecologică a copiilor este foarte importantă pentru dezvoltarea cognitivă a acestora și pentru acumularea cunoștințelor despre mediul în care trăiesc, mediul înconjurător încă de la vârsta preșcolară. Primele noțiuni despre linia orizontului, elementele naturale ale Universului și relațiile strânse ale viețuitoarelor din ecosistem hrănesc setea de cunoaștere a copiilor șă îi ajută să înțeleagă mai bine fenomenele și activitățile ce se petrec în jurul lor.
O caracteristică a activității desfășurate în acest cerc este atractivitatea. Atractivitatea rezultă din faptul că aceste activități țin seama de interesele elevilor, iar aceștia sunt participanți activi și nu doar spectatori.
La cercul Protecția mediului se înscriu copii de vârste diferite dornici să cunoască tainele naturii și modul de adaptare a lumii în care trăim la normele mediului cu scopul de a forma elevilor abilități de cercetare, investigare, experimentare, problematizare și cunoaștere a obiectivelor stabilite de Stiințele Naturii.
Un rol aparte îl au particularitățile de vârstă și înclinațiile copiilor astfel încât aceștia să realizeze activități menite să îi stimuleze și în care ei să aibă un rol activ. În același timp, conținuturile acestor activități sunt deschise spre interdisciplinaritate, contribuind la lărgirea și îmbunătățirea culturii generale a participanților.
Toate activitățile educative se desfășoară după programe și regulamente elaborate pe principii didactice moderne, folosindu-se o metodologie adecvată în pregătirea elevilor pentru participarea la simpozioane, concursuri județene, interjudețene și naționale la care elevii manifestă un deosebit interes.
”NATURA ne aseamănă.
EDUCAȚIA ne deosebește.”
(Confucius)
Coordonator cerc: Prof. Pascariu Dana