In relatiile cu oamenii, lebedele sunt relativ protejate de simbolistica de ordin cultural ce le inconjoara imaginea inca din Antichitate,un exemplu concludent in acest caz fiind Elena din Troia, care a fost produsul iubirii dintre Zeus si o lebada, aceasta fiind remarcabila prin coloritul alb imaculat al penajului si prin lungimea gatului sau flexibil, fiind asociata cu lumina, viata, gratia, puritatea si chiar sinceritatea. De asemenea, lebada este considerata in ziua de astazi pasarea nationala a Finlandei si simbolul regalitatii daneze, iar in culturile scandinave, lebada este privita ca un epitome al frumusetii feminine, iar potrivit unei traditii vechi, se credea ca aceasta canta doar inainte de moarte, prevestindu-si astfel moartea.
Aceste aspecte ne indeamna sa constientizam si sa valorificam importanta acestei pasari in mediul care ne inconjoara si sa incercam sa o pretuim la adevarata sa valoare. Am ales acest proiect cu scopul de a trage un semnal de alarma in cadrul comunitatii falticenene cu privire la privilegiul de care se bucurp orasul nostru prin prezenta acestor pasari, dar si cu privire la starea degradanta in care se afla iazul unde acestea ierneaza, lebedele constituind un motiv important in demararea unui proiect de modernizare a zonei.
Va invitam sa vizitati si site-ul proiectului “Conacul Lebedelor”.
Romania este considerata a fi un loc nativ pentru iernat,lebedele preferand litoralul Marii Negre si Delta Dunarii. Falticeniul reprezinta un loc de popas in migrarea lebedelor, ajungand in aceasta zona in jurul lunii februarie,cu scopul de a-si reimprospata fortele pentru a-si continua calatoria spre sudul continentului. in saptamanile in care iazul este populat de aceste pasari, locuitorii orasului pot oricand sa le viziteze, ba chiar sa le ofere mancare si sa le priveasca in mediul lor natural.