Conacul Lebedelor

"Conacul lebedelor" este un proiect care urmareste gasirea unui echilibru perfect intre modernizare
si pastrarea unui mediu propice desfasurarii activitatilor lebedelor.

Scop

Chestionar

Dat fiind faptul ca lebedele de iarna (Cygnus cygnus) sunt o specie destul de rara, dar mai ales fiindca au inceput sa acapareze de ceva ani teritoriul avatic falticenean, noi am dori ca acest lucru sa fie constientizat de catre cetatenii acestui teritoriu prin protejarea si ematizarea acestei minunate specii de pasari. Am dorit ca mai intai sa aflam parerea locuitorilor referitoare la popasul facut de lebede in zona noastra, pentru a sti cu siguranta care sunt factorii, cat si solutiile cele mai potrivite pentru aceasta tema.

Prin intermediul unui sondaj de opinie am ajuns la concluzia ca aproximativ 46,67% din cei chestionati nu stiau de prezenta lebedelor pe iazul Nada Florilor, lucru care ne-a determinat sa intocmim o serie de pliante si sa le impartim in central orasului. Am incercat sa include in aceste pliante cateva date esentiale pe care noi consideram ca fiecare locuitor al orasului ar trebui sa le stie, multi dintre oamenii care au primit acest flyer, fiind incantati de initiativa noastra.

Pas cu pas, am ajuns la concluzia ca orasul nostru ar trebui sa se mandreasca cu aparitia acestora si implicit ar trebui ca aceasta zona sa fie recunoscuta macar pe plan local datorita acestui lucru. Dorim sa precizam faptul ca lebedele fac un popas in orasul nostru deoarece in perioada de tranzitie a anotimpurilor acestea gasesc aici un mediu perfect de odihna. Specialistii sustin ca pasarile vin tocmai din Siberia pentru a ierna aici, unde clima este mult mai blanda, iar la primavara, se vor intoarce de unde provin. Lebedele de culoare cenusie nu sunt lebede cenusii, ci pui de lebada mari, iar dupa un an de zile vor deveni si ei “albe”. Totodata aceasta odihna se datoreaza fapului ca aici, lebedele, gasesc locuri in care apa are un nivel mic si astfel ele se pot hrani cu alge,pesti si diferite ierburi sau radacini.

Dorim ca sederea lebedelor in aceasta zona sa nu dispara in timp din varii motive, astfel ca acesta zona ar trebui sa fie puternic promovata si prin acest intermediu cetatenii Falticeniului, dar si cei din imprejurimi, sa vina in aceasta parte a orasului si sa se bucure de popasul facut de minunatele pasari.

Iazul Nada Florilor din Falticeni